Leiding ervaring Lotte

Ik hoorde van een vriend van mij dat hij als leiding mee zou gaan op een zomerkamp. Dit vond ik wel leuk klinken en besloot ook mee te gaan. Het was uiteindelijk een geweldige leerervaring en ik ga deze zomer weer mee.

Tijdens het leidingweekend leerde ik al snel de rest van de leiding en het bestuur kennen. Iedereen was erg gezellig en ik had gelijk het gevoel dat ik mezelf kon zijn. Toen het kamp naderde vond ik het allemaal best spannend. We kregen een diverse groep kinderen. Dit maakte het kamp uitdagend en heel gezellig. Het was erg leuk om te zien hoe de kinderen genoten van de activiteiten. De kinderen voelde zich op hun gemak tijdens het kamp en durfde zichzelf te laten zien. Hierdoor had ik het idee dat wij als leiding met de kinderen goed klikte.

Ik had een heel hecht team waar ik altijd bij terecht kon, door hun kreeg ik toch weer elke keer energie wanneer ik moe was. Ook het andere leidingteam stond altijd voor ons klaar wanneer we hun nodig hadden, dit was erg fijn.

 

Ik heb veel geleerd tijdens het kamp en heb er goede vrienden aan over gehouden. Ik neem deze ervaring en leuke herinneringen weer mee naar de toekomst.

 

Leiding ervaring Sherelyn

 

Het afgelopen jaar ben ik voor het eerst mee geweest als leiding op het Don Bosco kamp. Het was voor mij nieuw en dus aan het begin best spannend. Dit gevoel was zo weg, vanaf het begin word je bij de groep van andere begeleiders en het bestuur betrokken. We konden het erg goed vinden en dit heeft ons de kampweek door geleid. Verder is het een intensieve week geweest. Je staat samen op, leidt samen de dag en sluit weer samen af. Dit heeft de band tussen de begeleiders versterkt. Je leert elkaar, maar zeker ook jezelf al te goed kennen. De sfeer zat er vanaf het begin tot eind dik in. Zowel met de kinderen als met de leiding maken we er wat van. Tuurlijk loopt niet alles altijd soepel, maar hier leren we van en het heeft ons als team sterker gemaakt. Al met al is het een super leuke uitdaging en een ervaring om niet te vergeten!

 

Leiding ervaring Mia

Na enkele jaren mee te draaien in de kamp wereld vind ik het nog ieder jaar een geweldige uitdaging en genoegdoening om het op poten te zetten.

Met een enthousiast leidingteam gaan we tijdens het leidingweekend van start. Je ontmoet daar de nieuwe en oude leiding. Er is direct een gezellige sfeer en iedereen kan zijn wie hij/zij is. Door het weekend heen leer je elkaar kennen en probeert de hoofdleiding ieder zijn sterke kanten zo te benutten om de week zo goed mogelijk neer te kunnen zetten. Naast het programma en de rode draad maken is er ook tijd voor een stukje scholing en ontspanning. De combinatie van deze drie zorgt voor een gezellig en leerzaam weekend.

Na het weekend gaan we thuis aan de slag om de programma onderdelen in elkaar te zetten en in het thema te verwerken. Met wie je dit doet is al tijdens het leidingweekend verdeeld. Door de programma onderdelen te maken wordt de week voor mij steeds levendiger.

Een paar dagen voor de week gaan we met zo veel mogelijk leiding en vrijwilligers het kampterrein opbouwen in de sfeer van het thema. Dit zorgt direct voor een stukje teambuilding. Erg gezellig en kunnen we meteen de laatste dingetjes die we nog op de locatie moesten voorbereiden bespreken.

De week zelf is een groot spektakel. Ik vind het vanaf het begin tot het eind een uitdaging om met de rest van het leidingteam en deelnemers een onvergetelijke ervaring te geven. In het begin vinden de ‘nieuwe’ deelnemers die nog niemand kennen het meestal spannend. Na een uurtjes of twee merk je dat dit wegzakt en is het een grote groep die allemaal met elkaar om gaat. Als leiding is het de kunst om je er als gelijke tussen te mengen en zo in de leefwereld van de deelnemers te komen. Ik vind het belangrijk om de deelnemers welkom te heten, ze te zien en ze de boodschap mee te geven dat ze goed zijn zoals ze zijn. Tijdens de week merk je dat deelnemers zich op hun gemak voelen en komen er vaak verhalen vanuit hun eigen leven. Dit zorgt er bij andere deelnemers voor dat ze hun levensverhalen aan elkaar gaan vertellen en zo komen er mooie gesprekken op gang.

Doordat de leiding alles samen doet met de deelnemers, corvee taken, spellen en vrije tijd zorgt voor een ontspannen sfeer, waar deelnemers en leiding van kunnen genieten.

Al met al een weekje als leiding mee gaan met Don Bosco Experience zorgt er bij jezelf en voor de deelnemers voor dat er een onvergetelijke ervaring is!!

 

Leiding evaring Remi Staijen en 20 jaar.

Ik ben student geschiedenis en ondertussen ook al weer 5 jaar vrijwilliger bij don Bosco experience jeugdkampen. Ik vind het leider zijn leuk omdat je op deze manier iets terug kan doen voor mensen die het niet altijd makkelijk hebben.

Met een enthousiast leidingteam begin je bij het leidingweekend al aan de eerste opzet van jou kampweek. Dus samen met je medeleiders bepaal je wat er tijdens de kampweek gaat gebeuren. Ook is zo’n leiding weekend natuurlijk gewoon hartstikke gezellig en leer je elkaar wat beter kennen. Naar mijn mening is het opzetten van zo’n week ook erg goed voor je eigen ontwikkeling. Na het leiding weekend gaat de leiding dan ook enthousiast aan de slag om een fantastische week neer te zetten.

Op het moment dat de kampweek begint ben je dus al bekend met je medeleiding, ook zijn we meestal een aantal dagen voordat de kinderen komen al aanwezig op het terrein voor de nodige voorbereidingen en gezelligheid. Wanneer de week dan daadwerkelijk begint ontstaat er het grote spektakel van het grote en onverwachte (om het maar zo te noemen). De grote vragen : wat voor een kinderen komen er dit jaar? En zijn er nog kinderen van vorige jaren bij? Gaan snel door je hoofd en dan komen de eerste kinderen al weer aan.

Het is natuurlijk een fantastische uitdaging om vanaf het begin tot het eind een kampweek samen met jou mede leiders tot een succes te maken. Al snel zie je dat vrienden maken niet eens zo moeilijk hoeft te zijn, want als die kinderen al na 20 minuten beste vrienden zijn kun jij dat toch ook met zijn met jou leiders?! Het mooiste aan het leiderschap is dat kinderen zichzelf kunnen zijn op het kamp, ze leven even zonder labeltjes (die heeft natuurlijk iedereen).

Het gene waarvoor jij leider zou moeten worden is :de glimlach van een kind, de plezier van een kind, de vreugde die jij zelf voelt nadat de kamp week weer een succes was, de gedachte dat kinderen over 30 jaar tegen hun eigen kinderen zeggen dat was nog eens een leuke tijd, de manier waarop je kinderen hun leven voor even (of voor altijd) kunt veranderen.

Maar ook het feit dat je fantastische mensen leert kennen. Mensen waar je nog jaren over zou praten en aan zou denken, mensen die je ook echt vrienden kan noemen

Hierbij wil ik alle mensen waarmee ik ooit leider op DBE ben geweest, of als leider heb gehad bedanken voor al hun inzet en gezelligheid, ik zal jullie niet vergeten!!!

Met name ELiene en Sebastiaan!

 

REMI STAIJEN

Agenda

Geen evenementen